In de Nederlandse taal hebben we met elkaar afgesproken dat we voor een zelfstandig naamwoord een lidwoord gebruiken. Dat houdt de taal netjes en overzichtelijk.

Voor een merknaam is dat anders. Een merknaam is een eigennaam en daarmee gebruik je een hoofdletter en vrijwel nooit een lidwoord. Net zoals je niet zegt ‘ik ga op reis met DE Annelies’. Je zegt ik neem een flesje Pepsi en ik reis met Connexxion. Geen lidwoord te bekennen.

Afgekorte merken
Maar als we aankomen bij de merknamen die zijn ontstaan uit een afkorting, blijkt het wel lastig om dat lidwoord niet te gebruiken. Een voorbeeld waarmee ik iedere dag wordt geconfronteerd is NS. Aangezien het een afkorting is van (de) Nederlandse Spoorwegen, blijft geheel Nederland inclusief de media DE NS schrijven. Hetzelfde geldt overigens voor merknamen als HEMA, ANWB en AVRO. We weten stiekem nauwelijks meer waar de afkorting voor staat, maar toch blijven we steevast een lidwoord voor deze merknamen gebruiken. Best gek, vooral als je bedenkt dat we geen lidwoorden gebruiken bij: DA, KLM en BNN.

Laten we deze merken een plezier doen en ze voortaan als een eigennaam te beschouwen:

Ik ga vandaag even langs HEMA
Ik heb pech, dus bel met ANWB
Ik ben lid geworden van AVRO
En ik reis iedere dag met NS

Prachtig!

Tags

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Annelies van Ek

Voor een communicatieadviseur is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Deze website stimuleert mij om over mijn vak na te denken, visie te ontwikkelen en inspiratie op te doen. Passies hierin zijn leiderschap, verandercommunicatie en data.

Momenteel werk ik bij Philadelphia als manager team communicatie en sr. adviseur corporate communicatie.