“Bijna de helft van de communicatieadviseurs vindt collega’s niet goed genoeg”, las ik vandaag op Communicatieonline. Met open mond las ik het artikel dat gewijd was aan het onderzoek door Communicatie Magazine en DirectResearch. Is de communicatieadviseur een achterbaks en naar persoon die zijn collega niets gunt, of is hier meer aan de hand?

De communicatieadviseur bestaat niet
Ok, toegegeven communicatieadviseurs heb je in vele soorten en maten. En met zo’n jong vak loop je dan ook aan tegen veel verschil in visie op het vak. Wat hoort er wel bij en waar zijn we niet van? Met een dynamische vraag naar specialismen. En wat zegt het eigenlijk als iemand ‘senior’ adviseur is? Net als Maxima die ooit beweerde dat ‘de Nederlander’ niet bestond, durf ik het statement te maken dat ‘de communicatieadviseur’ niet bestaat. Al hoop ik wel dat het wat minder stof doet opwaaien 😉

Opvoeden van de organisatie
De communicatieadviseur bestaat niet. En dat is misschien ook wel  het probleem. Ik vind de veelkleurigheid in ons vak prachtig. Iedereen met zijn of haar talenten. Maar zou het ons niet helpen als we ‘de communicatieadviseur’ wat meer zouden duiden? En nee, niet zozeer richting onze eigen club, maar voornamelijk richting die interne opdrachtgevers. Een duidelijk statement waar je van bent. In hetzelfde onderzoek geeft 83% aan dat er meer aandacht moet komen voor strategie binnen het dagelijks werk. Wil je als afdeling die rol krijgen, moet je gezamenlijk bewijzen en laten zien dat je de vraag aan kunt. Dat de vraag bij jou in goede handen is en dat je de opdrachtgever op dat gebied kunt verlichten. Mogelijk hebben ze zelfs geeneens aan de communicatieadviseur gedacht. We moeten de organisatie opvoeden waar je de communicatieafdeling het beste voor kan gebruiken en dat bewijzen met daden.

Focus en lef
Maar de vraag uit organisaties is groot aan de communicatieafdeling. Het opvoeden van de organisatie vraagt daarom ook om het aanbrengen van focus. Wat doen we en wat doen we niet? Heb lef om die keuzes goed en ook samen te maken. Dat komt de kwaliteit  van de afdeling ten goede. De bedrijfsstrategie vind ik het beste kader om die focus aan te brengen.

Tags

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Annelies van Ek

Voor een communicatieadviseur is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Deze website stimuleert mij om over mijn vak na te denken, visie te ontwikkelen en inspiratie op te doen. Passies hierin zijn leiderschap, verandercommunicatie en data.

Momenteel werk ik bij Philadelphia als manager team communicatie en sr. adviseur corporate communicatie.