Als storyteller hou ik van de verhalen rondom de Amerikaanse verkiezingen. De overwinningsspeech van Biden is ook zo’n verhaal. Is het de beste speech die ik ooit heb gehoord? Nee. Is het één van de belangrijkste overwinningsspeeches voor de Amerikaanse geschiedenis? Dat denk ik wel. Het land is tot op het bot verdeeld. En de rode draden die hij gebruikt zijn allemaal gericht op één ding: verbinding.

1.Vereniging van het volk

Biden laat zien dat hij een president is van alle Amerikanen. Hij noemt de diverse vertegenwoordiging op van zijn campagnecoalitie: van afro-amerikaans tot de LGBTQ-community. Hij roept iedereen, maar ook congresleden op dat deze uitslag ook het mandaat is om weer te gaan samenwerken. Dat samenwerken is een keuze!

2. Verbinding door geschiedenis

In zijn speech verbindt hij deze tijd met tijden uit de geschiedenis. Hij gebruikt letterlijk en minder letterlijk zinnen van voorgaande presidenten. Hij noemt dat hij niet gelooft in ‘blue or red states’ maar in de ‘united states’. Een zin die president Obama regelmatig gebruikte. Maar ook de oproep dat republikeinen en democraten elkaar niet hoeven te zien als vijanden komt van een bekende president. President Lincoln stond voor de uitdaging om het volk te verenigen na de burgeroorlog. Hij sprak toen de woorden: We are not enemies, but friends. Door deze zinnen aan te halen zet Biden zich direct in dezelfde lijn van verbindende presidenten.

3. Verbinding door geloof

Meerdere keren haalt hij het geloof aan in zijn speech. Biden is katholiek, maar een groot deel van de Christelijke Amerikanen stemden toch op Trump 4 jaar geleden (en wellicht nu ook wel) vanwege ‘family values’. Biden laat in zijn speech zijn gelovige kant zien door o.a. het bijbelboek Prediker te citeren: Er is een tijd voor alles en nu is het een ‘time to heal’. Zo krachtig voor alle uitdagingen waar Amerika voor staat. Zowel de psychische genezing van ongelijkheid, als fysieke genezing van de pandemie die voor veel slachtoffers zorgt in Amerika. Hij wordt ook kwetsbaar door een hymne te noemen die zijn overleden zoon Beau hoop bracht gebaseerd op psalm 91. Check de hymne in het video hieronder. Tot slot eindigt hij nog zijn speech met een anekdote, waarbij zijn opa riep: Keep the faith en zijn oma vervolgens riep: No, spread it! Een mooie koppeling waarbij faith zowel het geloof in God als het geloof en vertrouwen in zijn missie kan betekenen.

Hymne waar Biden uit citeerde

4. Verbinding door gezamenlijke uitdagingen

En een missie is het die hij aangaat. Hij maakt verbinding door de stip op de horizon duidelijk te maken. Door Trumpstemmers niet als vijanden te maken, maar te benoemen welke vijanden heel Amerika heeft. De uitdagingen die op zijn bord liggen. De vijand is corona, de vijand is institutional racism en de vijand is climate change. Hij maakt ze groot, maar ook gelijk klein door aan te geven wat de eerste stappen zijn die hij al gaat nemen om de controle over corona te krijgen.

5. Verbinding door hoop en mogelijkheden

Biden wil vooral Amerikanen weer hoop geven. Weer geloof in de ‘American dream’. Dat iedereen een eerlijke kans krijgt om met hard werken zijn droom kan realiseren. Dat het mogelijk is voor een afro-american meisje om de vice-president te worden. Om als land weer een baken van hoop te zijn voor andere landen in de wereld. Niet alleen door het voorbeeld vanuit kracht te laten zien, maar ook door ‘power of our example’. Dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat Biden geschiedenis schrijft.

Tags

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Annelies van Ek

Voor een communicatieadviseur is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Deze website stimuleert mij om over mijn vak na te denken, visie te ontwikkelen en inspiratie op te doen. Passies hierin zijn leiderschap, verandercommunicatie en data.

Momenteel werk ik bij Philadelphia als manager team communicatie en sr. adviseur corporate communicatie.