Op de derde dag was er een bruiloft in Kana, in Galilea. De moeder van Jezus was er, en ook Jezus en zijn leerlingen waren op de bruiloft uitgenodigd. Toen de wijn bijna op was, zei de moeder van Jezus tegen hem: Ze hebben geen wijn meer.’ ‘Wat wilt u van me?’ zei Jezus. ‘Mijn tijd is nog niet gekomen.’ Daarop sprak zijn moeder de bedienden aan: ‘Doe maar wat hij jullie zegt, wat het ook is.’

Johannes 2:1-5

Maria ziet iets vreselijks gebeuren. De wijn is op! In die tijd betekende dat grote schaamte voor de bruidegom, zijn familie en zelfs het dorp. Ze doet er alles aan om het op te lossen. Ze spoort haar zoon aan om te helpen. Maar Jezus’ tijd is nog niet gekomen. Jezus kan niet zomaar daar ‘en public’ een wonder doen.

Ik herken me wel in Maria. Als ik iets zie gebeuren, dan sta ik ook gelijk in oplossings-modus. Ik kan pas rusten als het opgelost is. De reactie van Jezus lijkt me dan best wel even lastig. Je weet dat Hij het kan doen, maar hij wil het niet op jouw manier doen. Wat stom!

Maar Maria legt zich er niet zomaar bij neer. Ze beseft zich dat alleen Jezus het grote plaatje overziet en zij ziet maar één puzzelstukje. Standvastig en wellicht ook wat koppig geeft ze bij de bedienden aan dat ze naar Hem moeten luisteren. Ze legt zich erbij neer dat Zijn plan beter is, wat het ook mag zijn. Ze mag er in geloven dat Jezus ook het beste voor heeft met de bevriende bruidegom.

Wat gebeurt er? Jezus verandert het beschamende moment in een zegen. De bruidegom krijgt geen oordeel, maar lof voor zijn over-the-top-gastvrijheid en de beste wijn. Jezus verandert tekort in iets met een beter-dan-het-origineel-kwaliteitsmerk. Pure genade!

Schaam je jezelf soms? Jezus wil jouw schaamte én jouw tekort inruilen voor Zijn kwaliteit. Hou geloof in Zijn plan en laat je eigen oplossing los. Laat Hem doen in je leven wat nodig is. Zegen voor jou!

Category
Tags

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Annelies van Ek

Voor een communicatieadviseur is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Deze website stimuleert mij om over mijn vak na te denken, visie te ontwikkelen en inspiratie op te doen. Passies hierin zijn leiderschap, verandercommunicatie en data.

Momenteel werk ik bij Philadelphia als manager team communicatie en sr. adviseur corporate communicatie.